Barázdazárás

Ez a beavatkozás egy caries prevenciós azaz egy fogszuvasodást megelőző kezelés. Gyermekeknél 6 éves kor körül alkalmazzuk, rögtön azután, miután az első maradó rágófogak (elölről a hatodikak) előbújnak. Előtörés követően a fog még éretlen, gyenge csak később éri el a megfelelő keménységét, ellenállását.

A rágófelszínük kifejezetten rücskös, barázdázott (még nem koptak meg). Ezekben, a barázdákban az ételmaradékok megrekedhetnek, és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását. Ebben a korban a gyermekek kézügyessége sem kellően jó az alapos fogmosáshoz.

A barázdazárás során a fogak rágófelszínét kenjük be egy anyaggal, amely ott megkeményedik, és hosszú ideig védi a fogat a fogszuvasodástól. Ez idő alatt a fog megkeményedik, a gyermek ügyesebben és alaposabban mos fogat, és a barázdazáró anyag lassan kikopik. Az összes maradó rágófogat célszerű ily módon védeni.

Érdemes fontolóra venni ezt a kezelést, mivel gyors, teljesen fájdalommentes, nem kell fúrni, maximálisan „fogkímélő”, és természetesen jobb, és olcsóbb, mint egy tömés.