FOGORVOSLÁS

Műgyökér beültetés- Implantáció
Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, nem merünk mosolyogni, "félünk" a kivehető pótlásoktól. A hagyományos fogpótlási módszerek (híd, kivehető műfogsor) nem mindig képesek megfelelően orvosolni problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás! Ez a modern fogpótlástani módszer műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat.

A fogorvosi impantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élő szervezet. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok életünk végéig szolgálhatnak.

Műgyökér beültetés sokéves gyakorlattal és tapasztalattal, több implantációs rendszer használatával.

A fogpótlás már a műtét napján akár a fogeltávolításkor azonnal bekerülhet.
További információ...

Fogszabályozás
A fogszabályzó kezelés célja:
A fogak normális fejlődésének biztosítása gyermekkorban, ezáltal a rágás, beszéd és az ideális esztétikai megjelenés biztosítása. Maradó fogazatban a már kialakult rendellenesen álló fogak kezelése. Mindezeket különböző fogszabályozási módszerekkel lehet megvalósítani:
-kivehető fogszabályzó készülékkel -rögzített fogszabályzó készülékkel -sebészeti úton + fogszabályzó készülékkel
Kivehető fogszabályzó készülék:
Ezeket a készülékeket főleg gyermekkorban használjuk a fogak és állcsontok helyes fejlődésének irányítására. A kivehető fogszabályozó készüléket éjszaka és nappal is minél hosszabb ideig kell viselni. Előnyei: kedvező árfekvésű, beteg által eltávolítható , állcsontok fejlődése befolyásolható, eltávolíthatósága révén könnyen tisztíthatók a fogak és maga a készülék is. Hátrányai: a fogak testes elmozdítása nem végezhető velük (csak rögzített készülékekkel), a hatékonysága a beteg együttműködésétől (készülék használati idejétől) függ.
Rögzített fogszabályzó készülék:
Az elnevezés onnan származik, hogy a bracketek (zárak melyek a drótot tartják) közvetlenül a fog felszínére vannak felragasztva. Ezek a zárak különböző anyagból készülhetnek. A fémbracketek készülhetnek rozsdamentes acélból, aranyból, titániumból, melyek hátránya, hogy nem esztétikusak. Ezért fejlesztették ki a műanyag és porcelán, fogszínű bracketeket. Majd a teljesen esztétikus megoldásként ezeket a bracketeket a fogak belső (nyelvfelőli) oldalára helyezik fel.
További információ...

Fogászati kezelések altatásban
Bódításról akkor beszélünk, amikor a páciens nyugodt, szendergő állapotban van, de kontaktusba vonható, utasításokat végrehajt, garat és nyelési reflexei, saját légzése megtartott. Igazából ez átmenet az éber tudat és az altatás között. Rövid (pár perces) fogászati beavatkozások elvégzésére alkalmas.
Altatás esetén Ön mélyen alszik (eszméletlen állapotban van) , garat és nyelési reflexei, illetve saját légzése gyógyszeresen elnyomott, emiatt lélegeztető csövön át altatógéppel lélegeztetjük. Keringési és légzési paramétereit jóval szorosabban követjük nyomon. Hosszabb ideig tartó fogászati vagy szájsebészeti beavatkozások esetén javasoljuk. Elkerülendő az elhúzódó ébredést, az altatás nem tarthat tovább 1,5 óránál Amennyiben több időre van szükség, több lépésben javasoljuk a kezelést. Egy altatás során így is módunkban áll több fogászati beavatkozást egyszerre, teljesen észrevétlenül elvégezni.
Előnyök
Önnek nem kell átélnie a fogászati, szájsebészeti kezelés esetleges kellemetlenségeit Rövidebb idő alatt több beavatkozáson esik át. Számunkra lehetővé teszi a gyorsabb, precízebb kezelést
További információ...

Gyökérkezelés
Egy helyi érzéstelenítés (injekció) után eltávolítjuk a szuvasodást vagy a tömést a fogból, és behatolunk a fogbélkamrába. A gyökércsatornákat megkeressük, eltávolítjuk az elhalt, gyulladt fogbelet, és lehetőséget biztosítunk a gyökércsúcs körül felhalmozódott genny és baktériumok távozására. Röntgen vagy más bemérő műszer segítségével meghatározzuk a gyökércsatorna hosszát (ez alapvető fontosságú a sikeres, hosszantartó gyökértöméshez, mivel mindenkinek más és más hosszúságú a gyökere). A gyökércsatornákat speciális gyökértűkkel feltágítjuk (hagyományos kézi, modernebb gépi tágítás) a már meghatározott hossznak megfelelően. Ezek után a tiszta, nagyrészt baktériummentes csatornákat a csatorna teljes hosszát ideiglenes gyökértöméssel zárjuk le, erre ideiglenes tömést teszünk . Bizonyos idő elteltével (1-4 hét) az ideiglenes gyökértömés eltávolítása után a bemért hossznak megfelelően végleges gyökértöméssel töltjük ki a gyökércsatornákat. A gyökértömés után egy helyi gyulladás is kialakulhat, ami enyhe panaszokkal járhat,de ez pár nap alatt lezajlik. A gyökértömött fogat azután a megmaradt foganyag figyelembevételével betömjük, vagy egy koronát készítünk rá. A felépített rész erősítéséhez felhasználhatjuk az előzőleg gyökértömött fog egyes csatornáit is, amibe gyári (általános) vagy öntött (egyéni) gyökércsapot helyezünk.
Fájdalomról és sikerességről
A fogbél eltávolítása lehet akár teljesen fájdalom mentes (ha már teljesen elhalt), vagy megfelelő érzéstelenítés mellett is elviselhetően kissé fájdalmas ( gyulladt állapotban). A gyökérkezelés további lépéseihez nem szükséges érzéstelenítő, nem várható fájdalom, amennyiben a pontos a bemérés szerint történik a kezelés. A kezeléseken kívül a fog kisebb-nagyobb fájdalma , ráharapási érzékenysége mindaddig fennmaradhat, amíg a gyökércsúcsnál a gyulladás teljesen meg nem szűnik (1-2 kép). A gyökértömések 95%-a sikeres. A sikertelenség egyik fő oka a pontatlan bemérés vagy a gyökérben időnként jelenlévő járulékos gyökércsatornák, amiket nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk tisztítani. Ezeknek a járulékos gyökércsatornáknak a legnagyobb részét még a röntgen sem mutatja ki.
További információ...

Fogfehérítés
Rögtön azzal kezdeném, hogy a fogfehérítés hatásos. Eredményesen és káros mellékhatások nélkül lehet a fogak színén világosítani. Élő, egészséges fogak könnyen elszíneződhetnek a rengeteg elfogyasztott színezőanyag miatt. A dohányzás annak ellenére is elszínezi a fogakat, hogy megfelelő a fogtisztítás. A kávé, tea, üdítők, ételek a bennük levő pigmentanyagok révén mind-mind hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez. A pigmentanyagok nem csak a zománc felületére rakódnak, hanem a zománc mélyebb rétegeibe is. Innen pedig a fogkefe, a fogkrém és egyéb "konvencionális" fogtisztító eszköz nem tudja eltávolítani. A fogfehérítés során ezeket a lerakódott színezőanyagokat távolítjuk el mechanikusan illetve a pigmentanyagokat oldjuk fel a fogzománcban.

Fontos megjegyezni, hogy a fogakat ki tudjuk fehéríteni, de a töméseket, pótolt fogakat nem! Tehát a fogak ki fognak fehéredni, de a látható helyen levő tömések színe változatlan marad. Ilyenkor sincs probléma, a töméseket kell majd a végén egy megfelelő színárnyalatúra cserélni.
További információ...

Gyermekfogászat
Fogápolás gyermekkorban
A fogak ápolását nem lehet elég korán kezdeni. Ma már kaphatók különböző méretű, a gyermekek életkorának megfelelő fejű fogkefék és külön gyerekfogkrémek. Ezek íze, illata kellemes, ezért szívesen használják őket a kicsik. Fontos tudni, hogy az ő kézügyességük még nem megfelelő, ezért legalább az esti fogmosást érdemes az egyik szülőnek elvégezni a gyermek helyett. Mihelyt megjelennek az első maradó fogak a szájban át kell térni a felnőtt fogkrémre, mert ezeknek más az összetételük és alaposabban tisztítják a fogakat.
Kisgyermekeknél elfogadott a körkörös fogmosás, azonban később helyesebb, ha az ún. sepregetős technikát alkalmazzák.
A fogközök megtisztítására kaphatóak speciális, pici nyéllel ellátott fogselymek. Ezek használata szintén szülői segítséget igényel.
További információ...

Barázdazárás
Ez a beavatkozás egy caries prevenciós azaz egy fogszuvasodást megelőző kezelés. Gyermekeknél 6 éves kor körül alkalmazzuk, rögtön azután, miután az első maradó rágófogak (elölről a hatodikak) előbújnak. Előtörés követően a fog még éretlen, gyenge csak később éri el a megfelelő keménységét, ellenállását. A rágófelszínük kifejezetten rücskös, barázdázott (még nem koptak meg). Ezekben, a barázdákban az ételmaradékok megrekedhetnek, és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását. Ebben a korban a gyermekek kézügyessége sem kellően jó az alapos fogmosáshoz. A barázdazárás során a fogak rágófelszínét kenjük be egy anyaggal, amely ott megkeményedik, és hosszú ideig védi a fogat a fogszuvasodástól. Ez idő alatt a fog megkeményedik, a gyermek ügyesebben és alaposabban mos fogat, és a barázdazáró anyag lassan kikopik. Az összes maradó rágófogat célszerű ily módon védeni. Érdemes fontolóra venni ezt a kezelést, mivel gyors, teljesen fájdalommentes, nem kell fúrni, maximálisan "fogkímélő", és természetesen jobb, és olcsóbb, mint egy tömés.
További információ...

Cylex Silver Díj